header

sångerska, artist, musiker, kompositör

Jag är född och uppvuxen på Gotland, den sköna ön mitt i Östersjön.
Jag bor nu sen en tid i Örebro men Gotlänning kommer jag alltid att vara i själ och hjärta. I min ursprungsfamilj var det mycket musik och sång och jag spelade tidigt flera instrument. Min scendebut hade jag redan som fyraåring när jag tillsammans med min syster underhöll bussresenärer på ett pensionat på södra Gotland. Efter musiklinje på Lunnevads folkhögskola och Ingesunds musikhögskola i Arvika så bodde jag några år i Stockholm innan jag flyttade hem till Gotland.
På Gotland hade jag sen min bas som sångerska, musiker och pedagog men även en del skådespelaruppdrag. Jag ser mej som mångfacetterad artist och tycker det är mycket stimulerande att just kunna variera sej i både musikstilar, miljöer och medmusikanter.
Jag har samverkat mycket med länsmusiken på Gotland med alla deras ensembler i både jazz och visprogram. Vi har gjort konsertserier med musik av bl.a. Burt Bacharach, Duke Ellington, Povel Ramel, Olle Adolphson, Evert Taube, Jules Sylvain m.fl. Jag har också arbetat tillsammans med många frilansande musiker och ensembler och mycket med gitarristen Jan Ekedahl i program med musik av mej eller med hans musik. En av de senare musikerkontakterna är Dan ”Gisen” Malmquist, som också finns med på min skiva.

Som skådespelare har jag jobbat med Bryggeriteatern i Visby och Länsteatern på Gotland, var Sofia i ”Bröderna Lejonhjärta” i regi av Örjan Herlitz. Har varit två säsonger på Romateatern där jag var musiker/skådespelare i ”En midsommarnattsdröm” och ”Trettondagsafton” i regi av Martin Ahlskog respektive Örjan Herlitz. Jag har spelat en Freja prästinna i ”Kristallens öga”, av och med Erik Bergh, vid Fröjel kastalen två somrar. Det har också varit mycket barnteater för mej tex skolturnéer med ”Flygande mattan” tillsammans med harpisten Clara Heinemann och så flera uppsättningar med Gotlandsmusiken tex ”Klas Klättermus” och ”Pelle Svanslös”. Jag har spelat revy i GA revyn på Rondo i Klintehamn, varit statist i flera filmer och spelade mackexpedit i Christina Olofsons film ”Happy End”

Hösten 2010 flyttade jag till Örebro som för mej då var en helt okänd trakt. Här har jag funnit ett nytt kontaktnät av musiker och börjat samarbeta med bla gitarristen Ylva Åkesson som också ursprungligen är från Gotland.

Jag komponerar mer och mer egen musik och då mest sånger som oftast klingar inom Visa-Jazz-Folkmusik genren. Har under den senaste tiden också tonsatt andras texter där jag upplevt att texten helt får avgöra i vilken genre musiken hamnar, så då kan det ljuda av både klassiska tongångar, modernt och pop förutom det folkliga som nog alltid finns med som en ådra i mej.
En poet som jag har ”funnit” är Sonja Åkesson som det är väldigt spännande och stimulerande att arbeta med.

Något som intresserar mej mycket är det sceniska uttrycket och kontakten med en publik. Teaterintresset har alltid funnits där och att kombinera det med musik gör det ju ännu mera stimulerande.
Det jag strävar efter är total närvaro i uttrycket och musiken och att rösten blir ett med kroppen och att samtidigt vara närvarande i tid och rum.

I många år arbetade jag på Gotlands folkhögskolas musiklinje där jag var ansvarig för sångprofilen. Numera arbetar jag inom kulturskola och musikhögskola som sångpedagog där jag vill dela med mig av mitt intresse för sångtolkningar, musikalisk gestaltning och det sceniska språket.

/ Gertrud Jakobsson

Aktuella program

Vila i en vind
Gertrud sånger bla. från cd´n ”Min egen plats”.

Sonja & jag
Egna tonsättningar av Sonja Åkessons texter

Från egen odling
Egenkomponerad musik av och med Jan Ekedahl och Gertrud Jakobsson.

På strandheden
Dikt och ton från Gotland med texter av Gustav Larsson, Allan Nilsson, Eva Sjöstrand mfl.

Minns du den sommar
Sommarmelodier vi minns från 50-70 talet.

Nu är det gott att leva
Sånger från Olle Adolphsons rika sångskatt.

Sacred concerts
Från Duke Ellingtons kyrkokonserter tillsammans med Gotlandsmusikens brass.

After you´ve gone
Nygamla jazzstandars.

Jag sätter också ihop program efter önskemål
till fester, bröllop eller
andra speciella tillfällen.